+
Search

U bent hier

more

Bewegingsstelsel

Locomotorische revalidatie

Schouderrevalidatie
De schouder is anatomisch gezien een zeer instabiel gewricht dat door een complexe samenwerking van spiergroepen een enorme bewegingsvrijheid geeft aan de arm. Zelfs schijnbaar kleine problemen kunnen hierdoor een belangrijke weerslag hebben op de functionaliteit van de schouder, vaak met pijn tot gevolg. Dit maakt schouderrevalidatie zeer uitdagend.
Onze therapeuten werken nauw samen met de schouderchirurgen en zijn bedreven in de revalidatie na een schouderingreep. Ook hebben zij expertise in complexe schouderproblemen waarbij voorgaande revalidatie faalde.
In ons centrum ligt bij schouderrevalidatie de nadruk op het aanleren van een correct bewegingspatroon van de schouder aan de hand van actieve oefeningen, die ook meegegeven worden voor thuis.

Elleboog-, pols- en handrevalidatie
Elleboog-, pols- en handrevalidatie is heel specifiek en vereist vaak een multidisciplinair team met voldoende expertise in deze problematiek. Onze therapeuten worden hier dan ook doorlopend in opgeleid en bespreken alle revalidanten wekelijks met de revalidatiearts en handchirurg.
Ons revalidatiecentrum heeft specifiek oefenmateriaal ter beschikking voor deze vorm van revalidatie.
De kinesist werkt op de beweeglijkheid, kracht en stabiliteit. De ergotherapeut heeft als doel de arm en hand zo functioneel mogelijk te maken voor de individuele doelstellingen van de patiënt, wat betreft dagelijkse activiteiten, handelingen op het werk of in de sport.

Heuprevalidatie
Onze therapeuten werken nauw samen met de heupchirurgen en zijn bedreven in de revalidatie na een heupoperatie. Ook hebben zij expertise in complexe heupproblemen waarbij voorgaande revalidatie faalde.
De nadruk bij heuprevalidatie ligt op een progressief opbouwend actief oefenprogramma, dat tevens meegegeven wordt voor thuis.

Knierevalidatie
Ons centrum biedt knierevalidatie aan voor zowel operatief als conservatief behandelde problemen en dit voor alle soorten patiënten, van ouderen tot topsporters. In samenwerking met de kniechirurgen wordt een individueel revalidatietraject uitwerkt om zo snel mogelijk de doelstellingen van elke patiënt te kunnen bereiken, gaande van het kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteten tot het hervatten van voetbalwedstrijden.

Enkel- en voetrevalidatie
Bij enkel- en voetrevalidatie is het bekomen van het correct stappatroon van groot belang, samen met een goede stabiliteit en evenwichtsgevoel in de enkel. Onze therapeuten werken nauw samen met de voetchirurgen en zijn bedreven in de revalidatie na een ingreep. Ook hebben zij expertise in complexe enkel- en voetproblemen waarbij voorgaande revalidatie faalde.
Voor het aanleren van een correct stappatroon en enkele technieken om de voet en tenen correct te mobiliseren, vindt wekelijks voetschool plaats in de ambulante revalidatie.

Voetschool
Wekelijks vindt de voetschool plaats in de ambulante revalidatie. Dit wordt aangeboden eens de patiënt na een ingreep uit het gips of de bot verlost wordt (meestal na 6 weken) om een correct stappatroon aan te leren, net als enkele technieken om de voet en tenen zelf op een correcte manier te mobiliseren.